fbpx

Economia circulara: beneficii pentru mediu si pentru afaceri

Postat in 22 noiembrie, 2022

Economia circulara: beneficii pentru mediu si pentru afaceri

In afaceri, liderii sunt mereu preocupati sa gaseasca modalitati pentru a-si reduce amprenta asupra mediului, de a reduce risipa de la locul de munca si de a utiliza strategic si eficient a resurselor lor. Acest lucru ajuta la crearea unei economii circulare: o modalitate de a rezolva problemele economiei liniare construite pe productia de masa si hiper-consum, care este extrem de nesustenabila. O economie circulara necesita tehnologii noi, de ultima ora, pentru a evita surplusul si pentru a reduce utilizarea materialelor nedurabile in intregul lant de aprovizionare, inspira un mod mai ecologic de a face afaceri.

Cele trei principii care stau la baza solutiilor de economie circulara sunt proiectarea deseurilor si a poluarii, mentinerea produselor, materialelor, echipamentelor si infrastructurii in uz mai mult timp si regenerarea sistemelor naturale. Scopul este gasi masuri prin care se creste durata de viata si productivitatea resurselor, reducand in acelasi timp impactul general asupra mediului.

Cu scopul de a fi regenerativa, o economie circulara este un cadru care reimagineaza modul in care intreprinderile furnizeaza produse, fac tranzactii si isi servesc consumatorii. Potrivit KPMG, exista beneficii semnificative ale unei economii circulare. Analiza realizata pe Australia indica inclusiv o contributie potentiala de 23 de miliarde de dolari AU la PIB pana in 2025. In ciuda acestui fapt, un recent Raport privind lipsa de circularitate a constatat ca economia globala este circulara doar in proportie de 8,6%.

In mod clar, mai este un drum lung de parcurs, dar, in timp ce organizatiile poarta o responsabilitate enorma, exista si o oportunitate interesanta de a deschide calea in aceasta afacere.

Care sunt mai exact beneficiile unei economii circulare?

Beneficii pentru mediu
Cel mai evident beneficiu al utilizarii solutiilor de economie circulara in randul companiilor. este impactul direct si pozitiv pe care il vor avea asupra mediului. Alegerea solutiilor de afaceri si a echipamentelor de birou care sunt reciclabile sau reutilizabile poate reduce semnificativ amprenta de mediu a companiei dumneavoastra. Acestea pot include imprimante care sunt ecologice de la inceputul pana la sfarsitul vietii. Adica sunt fabricate din produse reutilizabile, fabricate in depozite care functioneaza cu energie curata, ambalate cu materiale reciclate, provin de la furnizori care ofera servicii de colectare pentru a devia consumabilele de tiparire precum tonerul de la depozitarea deseurilor si, in sfarsit, imprimantele care pot fi reciclate sau remanufacturate atunci cand nu mai sunt operabile. Toate aceste componente duc la o cantitate semnificativ mai mica de deseuri la locul de munca si, la randul lor, ofera o perspectiva mai buna asupra mediului.

Beneficii de afaceri
Folosirea unor practici durabile poate imbunatati reputatia unei companii. Organizatiile care demonstreaza un angajament activ si real fata de solutiile economiei circulare au, de asemenea, mai multe sanse sa atraga si sa retina talentele de top. De fapt, implementarea unor solutii si practici mai ecologice reprezinta un aspect cheie pentru pana la 70% dintre angajati conform unui studiu BCG. Un alt studiu, realizat de PWC arata ca talentele de top doresc sa lucreze pentru organizatii cu care se simt aliniate si care isi impartasesc valorile. Asadar, adaptarea la sentimentele angajatilor fata de mediu, sustinerea increderii si loialitatii acestora si castigarea talentelor sunt conditionate de implementarea solutiilor si principiilor economiei circulare in randul companiilor.

Beneficii financiare
Adoptarea modelului de afaceri al economiei circulare contribuie, de asemenea, la economii semnificative de costuri. Dispozitivele electronice eficiente din punct de vedere energetic, cum ar fi computerele, monitoarele si imprimantele sunt de obicei mai rentabile, permitandu-va sa minimizati impactul asupra mediului si costurile operationale. In plus, avand dispozitive care necesita mai putine inlocuiri de piese, cum sunt, de exemplu, imprimantele Kyocera ECOSYS cu un cilindru care poate furniza pana la 600.000 de tipariri, se reduce, de asemenea, timpul de nefunctionare. Aceasta inseamna o utilizare mai buna a resurselor, niveluri mai ridicate de productivitate si obtinerea unei valori mai mari in urma investitiei.

Studiile au aratat, de asemenea, o corelatie directa intre intreprinderile care au o filosofie axata pe ecologie si capacitatea acestora deĀ  colabora, de a creste productivitatea, dar si abilitatea de a inova. Acestia sunt factori cheie care stimuleaza cresterea si sporesc avantajul competitiv al unei companii.

Prin urmare, construirea unei retele care sprijina solutiile de economie circulara va poate optimiza intregul cadru de business si, in acelasi timp, va reduce impactul pe care compania dumneavoastra il are asupra mediului. Deci, nu este doar bun pentru mediu, ci si in afaceri.